Is het voordeliger om een auto privé of op de zaak aan te schaffen?

Is het voordeliger om een auto privé of op de zaak aan te schaffen?

Je bent eigen ondernemer, hebt een eigen bedrijf, verdient goed, maar er moet een auto gekocht worden. Ga je dan een zakelijke auto kopen of toch privé? Riemen vast, gaspedaal ingedrukt en veel plezier! We gaan samen met je kijken wat het voordeligste is en wat je dus het beste kunt doen.

Voordelen van een auto op de zaak

We kennen allemaal het probleem van een nieuwe auto. Dit zijn voornamelijk de hoge kosten waar je mee te maken krijgt. Het is op sommige momenten handiger om een zakelijke auto aan te schaffen. Dit heeft vooral fiscale voordelen. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we een handig overzicht gemaakt.

  • Deze kosten mag je aftrekken van je winst:
  • Benzine
  • Onderhoud
  • Verzekeringen
  • Parkeerkosten

Dit betekent echter niet dat je roekeloos mag gaan rijden. Boetes die je krijgt tijdens deelname aan het verkeer, moet je uit eigen zak betalen. Als er dus een boete op je deurmat valt, kom je hier niet onderuit en zul je gewoon het volledige bedrag moeten betalen.

De aftrekbare kosten in je btw-aangifte verschillen ook nog. Zo mag je zakelijke kilometers wel opgeven, maar privékilometers niet.

Mag je een zakelijke auto privé gebruiken?

Wanneer je de auto ook echt alleen maar gebruikt voor je bedrijf, hoef je je verder nergens zorgen over te maken. Je maakt dan kosten voor een zakelijk vervoermiddel. Echter mag je ook nog privékilometers maken in deze auto. Houdt er wel rekening mee dat hier restricties aan verbonden zitten. Als je onder de 500 privékilometers per jaar blijft, zal niemand er iets over zeggen. Mocht je hier om welke reden dan ook overheen gaan, moet je een bijtelling doen.

Lees ook:  Op vakantie met een huurauto? Dit zijn de voordelen

Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we onderzocht hoe dit wordt berekend. Een bijtelling is een percentage van de nieuwwaarde van de auto bovenop de winst die je maakt. Hier moet je dan een gedeelte van betalen. Hoeveel deze bijtelling precies is, hangt af van de volgende factoren:

  • De energieklasse van de auto. Maak van tevoren dan ook een weloverwogen beslissing.
  • De hoogte van je inkomen.
  • De cataloguswaarde van je auto.
Is het voordeliger om een auto privé of op de zaak aan te schaffen?

Voorwaarden

Al met al is het kopen van een auto op de zaak goedkoper dan dat je hem privé aanschaft. Erger moet je je wel aan enkele voorwaarden houden om überhaupt een auto te kunnen kopen. Zo moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en moet je je kunnen legitimeren.

Mocht je nog bezig zijn met het behalen van je rijbewijs en ben je op zoek naar een handig hulpmiddel om te oefenen? Probeer dan een demo theorie examen. Hier kun je oefenen op allerlei onderdelen, hoe groot je kennis is. Wij raden je wel aan van tevoren zo goed mogelijk je theorie te oefenen, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Rij jij op het moment nog in een auto die geleased is? Lees dan hier of je nog geld kunt verdienen aan een oude lease auto.

Uitgelicht

Recent

Waarom storytelling werkt in de schoonmaakbranche

Content marketingstrategieën voor verandabedrijven

Waarom buiten de deur vergaderen een goed idee is

Waarom een schoonmaakbedrijf inschakelen voor jouw kantoor?

© Your Marketing Solution 2024 - All rights reserved.